BejelentésDrogPrevenció - Fiatalok körében és a családban.
Legyenek ezek a füzetek a Te kiadványaid

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Mattesz Mónika vagyok.

Szociális munkás, általános iskolai tanító, Családsegítő szolgálat munkatársa de leginkább:


A Talán együtt és a Talán idejében című drogprevenciós füzetnek a szerzője, kiadója és forgalmazója.


Ha Te az az ember (cég, vagy szervezet) vagy, akinek prevenciós programok szervezése napi feladatai közé tartozik, ha hivatásodnak érzed ezt a munkát, akkor


ez az oldal Neked szól.


Ha néha az az érzésed, hogy a programokra, az alkalmakra gyakran pont nem azok jönnek el, akiknek Szerinted igazán kellene, akkor


érdelekni fognak az itt következő gondolatok.


Ha fontosnak tartod a megelőzést, de nem akarsz olyan prevenciót csinálni, ami kedvet hoz a droghoz,


 

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a téma kényesebb részeinek teljes mellőzésével éppen a célközönség szemében válj hiteltelenné, akkorgyere velem gondolkodjunk együtt.


Talán egyetértessz velem abban, hogy a megelőzésben az első legfontosabb dolog az, hogy legyen egy üzenetünk, ami megszólítja mindazokat, akiknek segíthetünk.


A másik fontos dolog, hogy minél szélesebb kört érjünk el az üzenetünkkel.
Az eléréshez, a kapcsolatba kerüléshez az egyik legügyesebb eszköz a szóróanyag, a nagy tömegekhez eljuttatott információ.

Ma már, a drogprevenció területén is nagyon sok jó kiadvány, eszköz, promóciós anyag létezik.


A "piacon" forgó szóróanyagok, füzetek legtöbbje tényleg nagyon igényes, szép, izgalmas és eredeti. Széles a kínálat, sokféle a forma, rengeteg az információ.


A nagy kavalkádban azonban felfigyeltem valamire, amit most megosztok Veled. Gondoljuk végig együtt.


Céljukat tekintve alapvetően néhány gondolatkör köré csoportosulnak:


1.):


ELRETTENTŐ célú kiadványok:
Ezek, a droghasználat káros hatásait ecsetelve próbálják a kíváncsiakat még jó időben, a használókat pedig minél hamarébb elrettenteni az önsorsrontó viselkedéstől.
Ez nem is rossz ötlet, de néha naívnak tűnhet. Úgy tesz, mintha a drogozás csak kín lenne, mintha a káros szerhasználat egyetlen oka a tájékozatlanság és a butaság volna. Az elrettentő célú kiedványok sokszor elmismásolják azt a tényt, hogy a szerhasználatnak, a kezdeti szakaszban szinte csak kellemes oldala van. Az olvasó, vagy hallgató, esetleg néző arra gondolhat, hogy a felé közvetített üzenez hamis, hiszen az anyagozás igenis fincsi, nem is csinálná senki, ha nem volna jó. Meg aztán a napokig lehetne sorolni azokat a rokonokat, ismerősöket, akik cigiztek, szivaroztak, ittak, mint a kefekötő, mégis 100 évig éltek. (Amikor Churcill kerül szóba, általában már nincs mit tenni Cry)


2.):

FELVILÁGOSÍTÓ célú kiadványok, melyek az előző kategóriába tartozókkal ellentétben nagyon is tényszerűek. A kábító szerek fajtáit, tulajdonságait, sokszor még a várható élményeket és a használati módjait is bevállalósan felsorolják. Az ilyen szóróanyag minél inkább naprakész a legújabb szerekkel kapcsolatban, annál inkább hasonlíthat valamiféle népszerűsítő kiadványra, használati utasításra receptre.
A tény, mi szerint a tudás és a tájékozottság védelmet jelent a csábítás veszélyeivel szemben, igaz és szép, de néha visszájára is fordulhat a dolog, ha az olvasó nem értően fordul a szöveghez.


3.):


TÜNETISMERTETŐ kiadványoknak. Ezek az információs anyagok nem a drogok, hanem a droghasználat tüneteire fókuszálnak. Első sorban a szülőknek szólnak, vagy a család "drogmentes" tagjainak. Általában szó esik szürkés bőrszínről, a szipogásról, orrfolyásról, hirtelen fogyásról, hangulatingadozásról, ingerlékenységről, magas testhőmérsélketről, stb. Ezeknek a tájékoztatóknak legfontosebb céljuk, hogy a szülők, a család számára biztos fogódzkodókat adjanak az esetlegesen felmerült gyanú igazolásához, vagy elvetéséhez.
Nagyon jó, ha ez sikerül. Azonban a pontos felismerést, a biztos eligazodást néha nehézzé teszi a szülői elfogódottság, a tünetfelismerésben fennálló, gyakorlatlanság. És nem biztos, hogy használ, ha a szülő a gyermekét, a beszélgetés, a kapcsolatba kerülés helyett, inkább, mint egy tárgyat, egyszerű tünethordozót, valamiféle megjelenési felületet vizsgálgatja.


4.):


ÖNVALLOMÁSoknak nevezhető előadásokról, írásokról, riportok. Ezekben az esetekben a pokolból nagy küzdelmek után, végül győztesen visszatért volt függők vallanak pokoljárásukról. Bár ezek a történetek a legtöbbször tényleg rettenetes élményekről beszélnek, a beszélő maga, a vallomás időpontjára már egy hős, aki egykor gyenge volt, de mostanra erős, szép, magabiztos és vonzó.
Az nagyon jó, ha az ember gyenge pillanataiban erőt tud meríteni mások erejéből, de felvetődik egy másik kérdés is ebben a felállásban: Hogyan inthet óvatosságra az, aki hősi mivoltát végső soron éppen a drogok valamelyikének köszönheti?


Mit szólnál egy olyan kiadványhoz, ami


bárkinek a kezébe kerü, biztosan nem árt, de ez még kevés. Az is kell, hogy lehetőleg senkit ne hagyjon hidegen. Legyen érdekes, keltsen érzelmeket, ébresszen akár indulatokat is.

A lényeg, hogy mozgósítson valamit az olvasójában, káros mellékhatások nélkül. Laughing


Hogyan?


Hogyan is lehetne mindenkit ugyanazokkal a szavakkal megszólítani,

amikor az érintettség mértéke nagyon különböző lehet?
Nagyon nagy különbség, hogy valaki alkalmi szerhasználó, vagy rendszeresen fogyasztó. Más a függő és más a terjesztő. Nem ugyanaz, aki éppen csak kipróbált valamit, vagy csupán érdeklődik a téma iránt, esetleg az élből elutasítók közé tartozik. Más az érintett és más a családtag.


Az sem mindegy, hogy milyen szerről van szó, iletőleg, hogy szerről van-e szó, vagy esetleg játékgépről, szerencsejátékról, vagy a többiről....


A különböző állapothoz egészen más jó üzenet tartozik.


Az a tartalom, ami egy problémás szerhasználónak meg sem kottyan, az érdeklődőre akár veszélyes is lehet.
Amin egy elutasító felháborodik, az az egyszer kipróbálónak unalmas. ....


Hogyan lehet mégis olyan üzenetet küldeni a megelőzés érdekében, ami a különböző igényű embereket ott szólítja meg, ahol éppen tartanak?


Van valami, ami a sok különbség mellet mégis összeköt mindannyiunkat, akik a fenti felsorolásban valahol ott vagyunk:


- a drogokhoz való viszonyunk valamilyen módon mindíg a szabadsággal, és a biztonsággal kapcsoatos elképzeléseink, igényeink, vágyaink szerint alakul.
Mindannyian vágyunk a felnőtt világot idéző szabadságra, ugyanakkor ragaszkodnánk a gyermeki állapothoz kapcsolódó biztonságra is.
Ez a kettős kötődés, néha egészen súlyos konfliktusok, akár válságok melegágya is lehet.
Talán ez az oka, hogy a legnagyobb drogveszély a kamaszkor idejére tehető.
Ezért van, hogy megnyugtató biztonságot, csak az egyén


jól megvívott, saját küzdelme


hozhat a felnőtté válás során.

Ez az, amiért érdemes kipróbálnod azokat a kiadványokat, melyeket itt kínálok a számodra.


A két kiadvány szövege, a fiatal, illetve az őt körülvevő család privát küzdelmében lehet kapaszkodó, ami, ha kell, eljuttatja bármelyik szereplőt a személyes segítséget nyújtó szakemberhez is.


Abban segíti az olvasóit, hogy beazonosíthatóvá, jól láthatóvá tegye a felnőtté válás folyamata során előugró buktatókat ugyanakkor a saját erőforrásokat is alaposan megvilágítsa a fiatal és az egész család számára.


Sodró erejű írás, mely nem tartalmaz időben avuló információkat, nincsenek benne erőszakos üzenetek és nincsenek káros mellékhatásai.


Megszólítja az olvasóját, akárki legyen is az.
Szól a kíváncsihoz, az elzárkózóhoz, az érdeklődőhöz, a résztvevőhöz, az ítélkezőhöz, az elutasítóhoz. Megszólítja a beletörődőt, a közdőt, a közömböst, a kíváncsit. Az érett embert és a drogost is.


Szerintem Téged is. (Próbáld ki Wink)


Ha jól használod a füzeteket, akkor az olvasóját - ha és amennyire kell - elvezeti Hozzád. A szervezetedhez, a szolgáltatásodhoz, a programodra, vagy akár a rendelésedre.


Add a kezébe a füzeteket azoknak az embereknek, akik között azok is ott lehetnek, akikkel dolgozni szeretnél, akiknek rád van szüksége.


Ha kíváncsi vagy a füzetekre "élőben", mert úgy érzed, hogy Te is tudnád őket használni - a kapcsolat, megrendelés menűben vedd fel velem a kapcsolatot.


Ha kéred, megfelelő válaszborítékért küldök néhány példányt mutatóba.


Felhasználásra ajánlom a két kiadványt iskoláknak, fiatalokkal foglalkozó civil szervezeteknek, mentálhigiénés kluboknak, családsegítő szolgálatoknak, gyermekjóléti szolgálatoknak, központoknak, KEFeknek (Kábítószer egyeztető fórum), munkahelyeknek, függő betegeket gyógyító helyeknek, stb.


Meggyőződésem, hogy a drogprevenciós munka során nem feltétlenül és nem mindig a kábítószerek azok, amikről beszélni kell.


Lássuk, mire gondolok:


DROGPREVENCIÓ AZ ISKOLÁBAN - ISKOLAI DROGPREVENCIÓ

 

DROGPREVENCIÓ A RENDEZVÉNYEN

 

DROGPREVENCIÓ A CSALÁDBAN - A HOZZÁTARTOZÓKKAL

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!